ALFA-NOVA Bioenergia Kft.

Az ALFA-NOVA Bioenergia Kft. a Szolnok, Széchenyi lakótelepi fűtőmű távhőrendszeréhez kapcsolódóan biomassza (faapríték) tüzelésű kazán telepítését valósította meg.

A 3,3 MW hőteljesítményű MAWERA típusú melegvízkazán tüzelőanyaga faapríték, amelyet a környékbeli erdőgazdaságok és energiaültetvények szolgáltatnak. A kazán működése évi 46.712 GJ földgázt vált ki, ez megfelel 1,4 millió m3-nek, ezáltal évente 2.524 tonnával csökken a fűtőmű kibocsátása. A felhasználásra kerülő faapríték éves tervezett mennyisége 4.758 tonna. A létesítmény sikeres próbaüzeme 2010. április 19-én fejeződött be. A próbaüzem időszaka alatt sor került a környezetvédelmi mérések elvégzésére, melyek eredménye szerint a létesítmény környezet terhelési értékei (emisszió, imisszió, zaj) minden paraméter vonatkozásában a hatályos határértékeken belül vannak.

A projekt teljes beruházási költsége 313,0 MFt, melyből az ALFA-NOVA BIOENERGIA Kft. az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP-4.1.0. konstrukció keretében 154,5 MFt összegű csökken a nemzetközi földgázáraknak való kitettség, ezáltal a projekt a kedvezőbb távhőárakhoz is hozzájárul.

ALFA-NOVA Bioenergia Kft. Termelési adatok