Csőcsere és komplex-program az Alfa-Novával

2010.11.02.

Az Alfa Nova Kft. nagyarányú fejlesztésekbe fogott Szekszárdon, ahol a városi közgyűlés támogatásával pályázott a KEOP-2009-5.4.0/09-2009-0005 szekszárdi távhő-rendszer primer vezetéki rekonstrukciójára.

A sikeres pályázat eredményeként 93.678.546,- Ft összegű vissza nem térítendő támogatás nyert el a város, s ehhez a szolgáltató 50% saját forrással járul hozzá.

A beruházást a sajtó képviselőinek Horváth István, Szekszárd Város Polgármestere mutatta be a sajtó képviselőinek:

– A városban az Alfa-Nova Kft. a városi távhő-szolgáltató társaság. Rendkívül jó stratégiai partnernek tekintjük a céget. Éppen ezért közösen indultunk és nyertünk egy olyan pályázaton, amely révén 187 millió Ft –os beruházás ötven százalékát támogatásul kapjuk, s ezáltal felújíthatjuk a városi primer hálózat 5 szakaszát, több mint kétezer folyóméter hosszan. A beruházást indokolja, hogy a negyvenéves vezetékek gyakori meghibásodása hatalmas anyagi veszteséggel, no és nem utolsó sorban szolgáltatás kieséssel járt . A régi csövek helyébe korszerű, előszigetelt csövek kerülnek a Bencze Ferenc – Gróf Pál – Wesselényi – Mikes – Arany János utcák vezetékei helyére, ezen a vezetékeken javul a szolgáltatás minősége azáltal is, hogy az új szakaszokon lényegesen kevesebb lesz a hőveszteség, így olcsóbbá válik összességében a szolgáltatás .

 

A tájékoztatón elhangzott, hogy beruházás egy része még ebben az évben, illetve a jövő év elején megvalósításra kerülnek. Az új vezetékek korszerű, előszigetelt csővezetékek, harminc éves garantált élettartammal. A csővezetékek hazai gyártásból származnak, az Isoplus szállítja azokat. A projekt révén 2898 GJ földgáz és 1233 GJ vásárolt hő megtakarítás jelentkezik. Az energiahordozó felhasználása 1,3 %-kal csökken a jelenlegihez képest. A fejlesztés révén a széndioxid- kibocsátás is évente 202 tonnával lesz kevesebb, amely a tervezett 30 éves élettartamra vetítve 6073 tonnát jelent.

– A korábbi hőszigetelő réteg már nem felel meg a mai követelményeknek, bazaltból és kőzetgyapotból, kohósalakból készültek, ezeknéla mostani értékeknél jóval magasabb a hőveszteség. Tönkrementek, megsérültek – magyarázza a felújítást megelőző állapotokat Balogh János, igazgató – Különösen, hogy a magas talajvíz miatt esetenként vízben állnak. Sőt ettől elkezdődött a korrózió. Foltozgattunk, rövidebb szakaszokat ki is cseréltünk. Ám ezzel a beruházással jelentős léptékű előrehaladást tudunk elérni.

 

Öt szakaszban folyik a felújítás egy-egy szakasz építése legkevesebb három hetet vesz igénybe. Természetesen a nagy esőzések lassították az őszi munkát volt, hogy sátrakat állítottak a csatorna fölé, de még így is néhány helyen bokáig álltak a vízben. Az idén két szakaszt fejeztek be, a jövő évben elején pedig minél előbb el szeretnék kezdeni a maradék három szakaszt.

 

A nagyarányú távhő-vezeték felújítás mellett folytatódik az intézmények hőellátásának korszerűsítése is Szekszárdon, amelynek második ütemében megújuló energiaforrást is használnak, azaz napkollektor segítségével kívánják megoldani a kétezer adagos konyha és az egyik óvoda melegvíz ellátását. A következő években szeretnének – ott, ahol ez gazdaságos – megújuló energia felhasználással kombinált hőellátást is biztosítani. Ebben állami segítségre is számítanak.

Mindezek mellett az Alfa-Nova Kft. energiatakarékosságra nevelő oktatási programban közreműködik, ezzel is ráirányítják a figyelmet a megújuló energiahasznosításra.

 

– A jövőben is minden olyan pályázaton részt kívánunk venni a szolgáltatóval, – hangsúlyozta Horváth István, polgármester – amely révén továbbfolytathatjuk a város primer vezetékrendszerének felújítását.